Nefret Döngüsü

Nefret Döngüsü İzleme Serisi, nefretin medyadaki iletişim kanallarını araçsallaştırarak “ötekiyi” yaratışını, mülteci ve göçmenleri hedef alan dezenformasyon ve nefret söylemleri üzerinden inceliyor.

İzleme Metodolojisi

Mülteci ve göçmenlere yönelik dezenformasyon ve ayrımcılık üreten içerikler yaygınlaştıkça artan nefret söylemi yalnızca medyayla sınırlı kalmıyor. Toplumsal düzeyde bir nefret döngüsü yaratan bu söylemler sürekli olarak kendini yineliyor ve kutuplaşmaya zemin hazırlıyor. Artan nefret bir arada yaşamayı imkansızlaştırırken, mülteci ve göçmenlerin hayatlarında ise tarifsiz hasarlara yol açıyor.

Bu çerçeveden yola çıkan “Nefret Döngüsü İzleme Serisi”, nefret söylemini hem bireysel hem de toplumsal düzeyde ele alarak, bu söylemleri Türkiye'de iletişimi şekillendiren aktörlerin adımları ve bu adımların mültecilere ve göçmenlerin hayatında yarattığı etkiler üzerinden gözlemliyor. İzleme serisi kapsamında ürettiğimiz içerikler, nefret söylemlerinin medyadaki iletişim platformları üzerinden nasıl geniş kitlelere yayıldığını ve yarattığı ayrımcılığın öznelerin davranışları üzerinden toplumsal hayata taşınmasını bir döngü olarak gözler önüne seriyor.

Ağustos 2023 Gündem İzleme Raporu

Son dönemde artış gösteren yabancı karşıtlığıyla birlikte, mülteci ve göçmenleri hedef alan şiddet ve nefret saldırıları Ağustos ayının medya gündeminde öne çıktı. Bu süreçte sosyal medya üzerinden yaygınlaşan çeşitli şiddet çağrıları, Suriyeli mültecilere yönelik tepki protestoları, mültecilere verilen sağlık hizmetleriyle ilgili dezenformasyonlar, ve usulsüz sınır dışı yaptırımlarına yönelik iddialar artan yabancı düşmanlığını bir kez daha belgeledi.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

1-31 Ağustos 2023

binoculars

Yayınlanma Tarihi

30.10.2023

Sayfa sayısı

27

Temmuz 2023 Gündem İzleme Raporu

Temmuz ayı gündeminde en çok dikkat çekenler, artan düzensiz göçle mücadele kontrolleriyle birlikte adeta göçmen avına dönüşen sınır dışı yaptırımları oldu. Bu süreçte, tekrar gündeme gelen Türkiye'deki düzensiz göçmen sayılarının artması ve bu bağlamda siyasetçilerin göçmen karşıtı yerel seçim vaatleri ile Suriye'nin güvenli olduğu iddiaları haberlerde sık sık yer aldı. Mültecilere yönelik şiddet çağrısında bulunan Turan Birliği Hareketi’nin paylaşımları ise nefret söylemlerinin ulaştığı boyutu açığa çıkardı.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

1-31 Temmuz 2023

binoculars

Yayınlanma Tarihi

21.9.2023

Sayfa sayısı

27

Haziran 2023 Gündem İzleme Raporu

Seçim sürecinin ardından, 2023 Haziran ayı göçmen karşıtlığının genel olarak artış gösterdiği bir dönem olarak öne çıktı. Sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da göçmen karşıtı protestoların ve suç haberlerinin artışı dünyadaki genel göç gündemini şekillendirdi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Mora Yarımadası açıklarında meydana gelen tekne kazasında yüzlerce mülteci hayatını kaybetti fakat kazayla ilgili haberlerde mülteciler yalnızca sayılarla betimlendi, insani temsiliyetleri yine kısıtlı kaldı.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

1-30 Haziran 2023

binoculars

Yayınlanma Tarihi

28.8.2023

Sayfa sayısı

17

Deprem Özel Gündem İzleme Raporu

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin ardından, bölgedeki mülteci ve göçmen topluluklara yönelik bilgi kirliliği, çarpıtma ve hedef gösterme içeren iddialar medyanın farklı iletişim kanalları üzerinden hızla yaygınlaştı. Bu süreçte sosyal medyadaki ham ve kontrolsüz bilgi akışı hızla dezenformasyon ve nefret söylemlerine dönüşerek, bölgede şiddet, toplumsal kaos ve çatışmaların yaşanmasına zemin hazırladı.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

6-28 Şubat 2023

binoculars

Yayınlanma Tarihi

21.8.2023

Sayfa sayısı

28

Seçim Özel - 2. Tur Gündem İzleme Raporu

1. Tur Seçimlerinin ardından daha da güçlenen göçmen karşıtlığı, 2. Turda siyasi figürlerin mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesine yönelik söylemleriyle zirve noktasına ulaştı. Türkiye’de göçmen karşıtlığını gündemin merkezine taşıyan bu açıklamalar, sosyal medyada mülteci ve göçmenleri hedef alan dezenformasyon ve nefret söylemlerinin artışını tetikledi. İttifak partileri ve cumhurbaşkanı adaylarının göç politikalarına dair açıklamalarını kronolojik olarak inceleyen bu rapor, göçmen karşıtı söylemlerin geniş kitlelere yayılışını medyadaki siyasi yansımalar üzerinden ele alıyor.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

15-31 Mayıs 2023

binoculars

Yayınlanma Tarihi

20.7.2023

Sayfa sayısı

20

Turkey’s Elections at the Arabic Language Media: Comprehensive Analysis on Media Coverage and Discourses

Given its significant impact on the Middle East region and the refugee community, the Arabic language media showed great interest in the 2023 elections in Turkey from the start of the electoral campaigns until the announcement of the final results. This research provides a comprehensive discourse analysis of the election coverage in written, visual, and audio media content, as well as its reflections on the refugee community in social media.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

1-14 Mayıs 2023

binoculars

Yayınlanma Tarihi

20.7.2023

Sayfa sayısı

15

Seçim Özel - 1. Tur Gündem İzleme Raporu

Türkiye'deki mülteci ve göçmenlere yönelik politikalar bir seçim sürecinde ilk kez ana gündem maddesine dönüştü ve siyasi figürlerin seçim kampanyalarında yoğun bir şekilde yer aldı. İttifak partileri ve cumhurbaşkanı adaylarının 1. Tur Seçimlerinde öne çıkan söylemlerini incelediğimiz bu rapor, siyasette güçlenen göçmen karşıtı söylemlerin sosyal medya ve seçmen kitleleri üzerinde yarattığı yansımaları ortaya koyuyor.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

1-14 Mayıs 2023

binoculars

Yayınlanma Tarihi

10.7.2023

Sayfa sayısı

24

“Demografiyi Bozuyorlar” Söylem İzleme Raporu

Türkiye’de ikamet eden mülteci ve göçmenlere yönelik "Demografiyi Bozuyorlar" söylemi özellikle 2021 yılından itibaren haberlerde sıklıkla yer almaya başladı. Söylemin ilk çıkış tarihi olan 2011 yılından itibaren medyadaki gelişimini inceleyen bu rapor, söylemin haberleştirilme biçimleri ve sosyal medyadaki yansımalarına dair tematik söylem analizlerle birlikte söylemin toplumsal düzlemde bireylerin yaşamları üzerinde yarattığı etkilere dair kapsamlı bir değerlendirme içeriyor.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

2011-2022

binoculars

Yayınlanma Tarihi

15.12.2022

Sayfa sayısı

75

“İşimizi Elimizden Alıyorlar” Söylem İzleme Raporu

2016'da Dünya Bankası'nın yayınladığı bir araştırma raporunun medyada haberleştirilmesinin ardından, “Suriyeli Mülteciler İşimizi Elimizden Alıyor” söylemi ülke gündeminde öne çıktı. Söylemin kökeni ve tarihsel gelişimi inceleyen bu rapor, medyadaki haberlerde verilerin eksik veya çarpıtılarak sunulmasının nasıl dezenformasyon ve nefret söylemine dönüştüğünü ve toplumsal düzlemde yarattığı etkileri farklı sektörlerde çalışan mülteci işçilerin deneyimleri üzerinden ortaya koyuyor.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

2016-2022

binoculars

Yayınlanma Tarihi

15.11.2022

Sayfa sayısı

59

“TikTok Muz Yeme Akımı” Söylem İzleme Raporu

Youtube’da yayınlanan bir sokak röportajında, Türkiyeli bir vatandaşın Suriyeli bir mülteciye yönelttiği “Sen benden daha rahatsın, Ben muz yiyemiyorum, kilolarca muz alıyorsunuz pazarlardan” cümlesi sosyal medyada gündem oldu. Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteciler arasında tepkiye yol açan bu durum, paylaşılan “muz yeme” videoları üzerinden eleştirel bir TikTok akımına dönüştü. Akımın medyada haberleştirme biçimi ve sosyal medyadaki yansımalarını kapsamlı olarak inceleyen bu raporda, “provokatif paylaşım” gerekçesiyle başlatılan soruşturma sürecinin yarattığı toplumsal etkiler ise sınır dışı yaptırımıyla karşı karşıya kalan mültecilerin deneyimleri üzerinden değerlendiriliyor.

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

17 Ekim 2021-17 Ekim 2022

binoculars

Yayınlanma Tarihi

20.10.2022

Sayfa sayısı

44

Media Representation of Refugee and Migrants in Turkey

Given its geopolitical location as a transition country, migration has always been on the agenda of Turkey. However, Turkey’s transformation from a transition country to a host country has not always been easy. Over the last years, the country has experienced many incidents in which the prominent anti-refugee/migrant discourse in the media triggered hate attacks, lynch attempts, and violent uprisings targeting refugees and migrants in various regions. Examination of the main discourses in migration reporting is a key to understand this currently rising anti-refugee and migrant statements at the societal level in Turkey. On this basis, the research we’ve conducted in cooperation with Heinrich Böll Stiftung Thessaloniki Greece, aims to provide a general framework illustrating the main representation trends in the reporting of migration-related topics by various media organizations in Turkey. In addition to reporting, MMA has provided visualization and video production support for all the publications of “Along the Balkan Route Research Series” to expand the visibility of these issues in Turkey, Greece, Bosnia Herzegoniva and Crotia

Raporu GörüntüleRaporu Görüntüle

İzleme Dönemi

binoculars

Yayınlanma Tarihi

Sayfa sayısı

arrow--down-left
Video Serisi