Hakkımızda

Medya ve Göç Derneği (MGD) göçe dair objektif, çoğulcu, kapsayıcı, katılımcı ve mülteci hakları odaklı bir medya perspektifin oluşturulması ve sürdürülmesi amacıyla 2020 yılında İzmir’de kuruldu.

MGD, kuruluşundan bu yana hayata geçirdiği projeler aracılığıyla medyada mülteci ve göçmenleri hedef alan dezenformasyon, ayrımcılık ve nefret söylemlerine karşı mücadele ediyor. Aynı zamanda, göç ile ilgili konuların medyadaki temsiliyetini güçlendirmek için araştırma & izleme faaliyetleri, savunuculuk kampanyaları, farkındalık programları ve farklı alanlarda ulusal & uluslararası işbirlikleri geliştiriyor.

Devamını Oku
4

Yılda

80+

İçerik

8

Proje

MGD, aşağıdaki ana hedeflere odaklanarak çalışmalarını sürdürmektedir:

  • Göç alanında objektif, çoğulcu, kapsayıcı ve insan hakları temelli medya içeriği üretimini desteklemek, böylece mülteci, göçmen ve yerinden edilmiş kişilerin gerçekçi ve tarafsız bir şekilde temsil edilmesini sağlamak.
  • Bu içerikleri üreten medya profesyonellerinin ifade özgürlüğü hakkına erişimlerini artırmak, geleneksel ve dijital medyadaki temsiliyetlerini güçlendirmek, ve hiçbir  ayrımcılık yapılmadan herkesin eşit şekilde sesini duyurmasına olanak tanımak.
  • Medyada içerik üretimini sürdürülebilir hale getirmek için ulusal ve uluslararası düzeyde medya organizasyonları, sivil toplum örgütleri, kamu kurumları, bilimsel araştırma kurumları ve kültür sanat organizasyonları ile işbirlikleri ve dayanışma geliştirmek, böylece göç konularına yönelik etkili içeriklerin üretilmesine destek olmak.
  • Uluslararası insan hakları sözleşmelerinde mültecilere, göçmenlere ve yerinden edilmiş kişilere tanınan hakların medyada temsiliyetini ve görünürlüğünü artırmak için çalışmalar yürütmek, mülteci ve göçmen hakları odaklı habercilik anlayışının oluşturulmasına katkıda bulunmak.

Faaliyet Alanları

İzleme & Veri Toplama

Medya ve Göç Derneği (MGD), göç ve medya alanında bilimsel yöntemlere dayalı izleme, tarama ve araştırma teknikleri kullanarak dinamikleri saptar. Bu süreç, izleme, veri toplama ve analiz faaliyetlerini içerir ve bu sayede önemli bulgular tespit edilir. MGD, tespit edilen bulguları kamuya ve medya ile göç alanındaki diğer aktörlere erişilebilir kılmak amacıyla veri merkezleri oluşturur ve bu verileri yaygınlaştırır. Bu bağlamda, aşağıdaki faaliyetleri yürütür:
Araştırma ve Analiz Raporları
İzleme & Değerlendirme Raporları & Bilgi Notları
İzleme Bültenleri
Veri Merkezi Platformları

Medya İçeriği Üretimi & Üretim Desteği

MGD, göç ve medya alanında tespit ettiği verilere dayanarak geleneksel ve dijital medyada özgün içerikler üretir. Bu içerikleri yaygınlaştırmak ve görünür kılmak için disiplinler arası projeler ve işbirlikleri geliştirir, yayın platformları oluşturur. Ayrıca, medya içeriği üreticilerine veri ve uzman desteği sağlayarak göçe dair objektif, çoğulcu, kapsayıcı, katılımcı ve hak odaklı içeriklerin üretilmesine destek olur. MGD'nin bu çerçevede yürüttüğü çalışmalar şunlardır:
Medya İçeriği Üretimi
Veri & Uzman Desteği
Yayın Platformu & İmkanları Oluşturma

Farkındalık ve Savunuculuk Faaliyetleri

MGD, göç alanında hak odaklı medya perspektifinin gelişmesi için farkındalık oluşturma, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri düzenler. Ayrıca, medya ve göç alanındaki konularla ilgili genel kamu farkındalığını artırmak amacıyla savunuculuk ve görünürlük kampanyaları yürütür. Bu kapsamda, aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirir:
Farkındalık Oluşturma Eğitim Modülleri ve Serileri
Bilgilendirici Kılavuz ve Teknik Yönergeler
Uzman Desteği Temini
Farkındalık & Savunuculuk Kampanyaları

Disiplinlerarası İşbirlikleri ve Ağ Oluşturma

MGD, veri üretiminin sürekliliğini sağlamak için “medya içeriği üreticileri, medya organizasyonları, sivil toplum kuruluşları,kamu idareleri, bilimsel araştırma kurumları ve kültür sanat organizasyonları arasında ulusal ve uluslararası düzeyde disiplinler arası ağ ve işbirlikleri geliştirir. Bu kapsamda, aşağıdaki faaliyetleri yürütür:
Uzman Ağı Oluşturma
Disiplinler Arası İşbirlikleri & Proje Oluşturma
Ağ ve ortak platformlar kurma

Kurumsal Politika Belgeleri

TüzükToplumsal Cinsiyet Eşitliği PolitikasıRüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasıİçerik Üretim ve Yayın PolitikasıFinansal Şeffaflık ve Hesap Verilebilirlik Politikası