İçerik Kütüphanesi

Derneğimizin ürettiği proje ve içerik serilerine göz atın

Detaylı Bilgi
Proje Websitesi
Animasyon Video Serisi

Proje Sessiz

Eylül 2020 - Kasım 2021

Proje Sessiz, Türkiye’de ikamet eden mülteci ve  göçmenlerin günlük hayatlarında karşılaştıkları nefret söylemi ve ayrımcılıkları kendi cümleleriyle betimledikleri anlatılardan oluşan dijital bir hafıza merkezi. Proje, mülteci ve göçmenlerin "Türkiye’de hangi ayrımcı/ötekileştirici durumlarla karşı karşıya kaldınız?" sorusuna cevap olarak aktardıkları kişisel deneyimleri animasyon video ve podcast formatında hikayeleştirerek ayrımcılık ve nefret söyleminin toplumsal hayatta yarattığı sonuçlara dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Sessiz Podcast
Podcast Serisi

Türkiye Medyasında Mülteci ve Göçmen Temsiliyeti

Göç, Türkiye’nin coğrafi konumu sebebiyle ülke gündeminde her zaman önemli bir yere sahip oldu. Ancak, Türkiye’nin göç rotasındaki bir geçiş ülkesinden dünyadaki en fazla mülteci ve göçmen nüfusa ev sahipliği yapan ülkeye dönüşümü pek çok zorluğa sahne oluyor. Son yıllarda medyada artış gösteren mülteci karşıtı söylemler ülkenin çeşitli bölgelerinde mültecilere ve göçmenleri hedef alan nefret saldırıları, linç girişimleri ve  çatışmaların yaşanmasına zemin hazırladı. Bu açıdan, medyadaki göç haberlerinde mülteci ve göçmenlerin nasıl temsil edildiğini incelemek, son dönemde Türkiye’de toplum içinde yükselen mülteci ve göçmen karşıtlığını anlamanın ilk adımını oluşturuyor. Bu hedefle yola çıkarak Heinrich Böll Stiftung Thessaloniki Ofisi ile işbirliği içerisinde yürüttüğümüz bu araştırma, Türkiye’deki medya kuruluşlarının göçle ilgili haberlerinde öne çıkan mülteci ve göçmen temsiliyetlerine dair kapsamlı bir söylem analizi sunmayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra,  “Along the Balkan Route Research Series”  kapsamında hazırladığımız video serisi,  Balkan göç rotası ülkeleri Türkiye, Yunanistan ve Bosna-Hersek’te medyada mülteci ve göçmenlerin ele alınış biçimlerine dair öne çıkan detayları inceliyor.

Kültürel Çeşitlilik için Medyada Nefret Söylemi Farkındalık Eğitimi

TEAM4TEAM Sivil Toplum Ortaklığı Değişim Programı desteğiyle, Sunny Days Stichting  işbirliğinde yürütülen “Living Library Erasmus+ Gençlik Değişim Programı” kapsamında, farklı Avrupa Birliği ülkelerinden genç katılımcılar ile medyada mültecilere yönelik nefret söylemi üzerine farkındalık geliştirme atölyesi gerçekleştirildi. Proje kapsamında İspanya, Hollanda, Bulgaristan, Romanya, Kuzey Makedonya ve Türkiye'den genç katılımcılarla yürüttüğümüz derinlemesine mülakatlar, ayrımcılık ve nefret söyleminin ülke farketmeksizin, özellikle medyadaki haberler üzerinden yaygınlaşan "dezenformasyon", "önyargı" ve "yabancı düşmanlığından" beslendiğini ortaya koyuyor.

Global Growth and Opportunity

Bu ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturduğumuz Çoğulcu Medya Projesi, yürütülecek diyalog toplantıları ve atölyeler aracılığıyla göç haberciliği

Alanındaki tüm medya bileşenlerini bir araya getirerek, mesleki dayanışma ve işbirliğini kolaylaştırıyor

Global Growth and Opportunity

Bu ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturduğumuz Çoğulcu Medya Projesi, yürütülecek diyalog toplantıları ve atölyeler aracılığıyla göç haberciliği

Alanındaki tüm medya bileşenlerini bir araya getirerek, mesleki dayanışma ve işbirliğini kolaylaştırıyor