İçerik Üretim ve Yayın Politikası
1. Giriş
Medya ve Göç Derneği (MGD), bu yayın ve içerik politikası belgesiyle, tüm çalışma ve faaliyet alanlarında gazetecilik etiğine ve doğru, tarafsız bilgi üretimine olan bağlılığını beyan eder. Tüm yayınlarında ve paylaşımlarında ayrımcılık, nefret söylemi ve dezenformasyonla mücadele etme misyonunu taşır. MGD, kuruluşundan bu yana, medya alanında göçe ilişkin objektif, çoğulcu, kapsayıcı, katılımcı ve insan hakları odaklı bir medya ve veri temelli gazetecilik perspektifinin oluşturulması ve sürdürülmesi amacıyla faaliyetlerini yürütmektedir. MGD, gazetecilik faaliyetlerinde toplumsal faydayı, insan haklarını ve etik ilkeleri her zaman ön planda tutar.
MGD, ürettiği içerikler ve yayınlarda Gazeteciler için Küresel Etik Bildirgesi ve Etik Gazetecilik Ağı’nın ilkelerini esas alır. Gazetecilik Etik İlkeleri Küresel Bildirisi’nin 16 maddesini de kabul eder. Bu kapsamda, medya etiğine aykırı olan her türlü bilgi kirliliği, yanıltıcı ve sahte haber, dezenformasyon, nefret söylemi ve ayrımcı içeriğe karşı mücadele etmeyi taahhüt eder. MGD, bu politikada, gazetecilik etiğinin evrensel ilkelerini ve insan haklarına saygıyı temel alarak, dijital platformlarda ve tüm medya kanallarında üretilen içeriklerin kalitesini ve güvenilirliğini güvence altına almayı amaçlamaktadır
Bu politika belgesi, MGD' nin haber ve içerik üretim süreçlerine dair tüm prosedürleri, ilkelerini, içerik üretim süreçlerini detaylandırır. MGD, bu politikaların uygulanmasını sağlayarak örnek bir model oluşturmayı hedefler ve toplumsal adalet ve barış, eşitlik ve insan haklarına dayalı bir medya anlayışını savunur.
Bu politika belgesi, Yönetim Kurulu kararıyla uygulamaya konur. Belge her yıl gözden geçirilerek, MGD’nin sorumlu editörleri ve içerik üretim ekibi ile koordineli bir şekilde güncellenir. Güncellemelerin yönetim kurulu tarafından onaylanması zorunludur.
2. İçerik Üretim ve Yayın İlkeleri
Doğruluk ve Kesinlik: Gazeteciler her zaman "gerçeği" garanti edemeyebilir, ancak gazeteciliğin temel prensibi, doğruları elde etmektir. MGD, her zaman doğruluğu hedefler, içerik üretilen konuyla ilişkili ulaşabildiği tüm ilgili bilgileri sunar. İçerik üretim sürecinde toplanan tüm verilerin doğruluğunu kontrol eder, veri kaynaklarının güvenilirliğinden emin olur ve bilgileri teyit eder. Ulaşılan bilgi veya veri doğrulanamıyorsa, içerikte açıkça belirtilir ve dezenformasyon oluşumunu engellemek için gerekli önlemlerin alınması sağlanır.
Bağımsızlık: MGD, içerik ve haberlerinde bağımsız bir ses olarak özel, siyasi, ticari çıkarlar adına resmi veya gayri resmi olarak hareket etmez. İçerik üretim ve yayın süreçlerinde herhangi bir siyasi bağlantı, mali fayda veya çıkar çatışması oluşturabilecek durumlardan kaçınılır ve bu durumların engellenmesi için gerekli önlemler alınır.
Sorumluluk: Üretilen içeriklerin toplumsal etkisi dikkate alınır ve topluma karşı sorumluluk bilinciyle hareket edilir. MGD, elde ettiği bilgileri aktarırken doğru, tarafsız ve özenlidir. İçerik üretim faaliyetlerinin insan hayatını doğrudan etkileyebileceği bilinciyle hareket eder. Topluma karşı olan bu sorumluluğu, gazetecilik mesleki etik ilkeler çerçevesinde şekillenir. MGD, basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüstçe kullanır. Bu amaçla her türlü sansür ve oto sansürle mücadele eder. MGD, önce gerçeğe karşı sorumludur. Bu sorumluluk kamu otoritelerine olan sorumluluklarından önce gelir. Bu sorumluluk bilinci dijital platformlardaki içerikleri için de geçerlidir.
Tarafsızlık: Her hikâyenin en az iki tarafı vardır. Her içerikte tüm taraflara sunma zorunluluğu olmasa da içerik üretiminde bakış açısı dengeli olmalı ve bağlam eklemelidir. Nesnellik her zaman mümkün olmayabilir ve her zaman arzu edilir de olmayabilir (örneğin, ayrımcılık, nefret, şiddet veya insanlık suçu barındıran durumlar karşısında), ancak tarafsız haber ve içerik üretimi güven ve itimat oluşturmalıdır. MGD ürettiği her içerikte, konunun veriye dayalı, çok boyutlu ve çoğulcu bir perspektif üzerinden ele alınmasını garanti altına alır. Her ne nedenle ve her ne biçimde olursa olsun, temel insan haklarının korunmasına yönelik taraf olunması halinde bu konum kamuoyuna açıkça belirtilir. Bu durumda, bu tavır üretilen içeriklerde bilgisi verilerek açıkça ortaya konur, içerikte yer alan yorumla haber ve olaya dair bilgilerin ayrımı kesin ve anlaşılır biçimde aktarılır.
İfade Özgürlüğü: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. ve 9. Maddelerini gözetir. Bu kapsamda, MGD’ ye ait hiçbir yayın platformunda gerçek veya tüzel kişiler tarafından ayrımcılık veya nefret barındıran söylem, dezenformasyon, sahte haber, ve toplumsal kutuplaştırmayı tetikleyen içerik, görsel ve yorum paylaşılması kesinlikle kabul edilmez.
Adillik: Haberler ve içerikler adil ve tarafsız, önyargısız bir şekilde hazırlanır ve sunulur.
Hesap Verebilirlik: Profesyonellik ve sorumlu gazeteciliğin gereklilikleri doğrultusunda MGD ürettiği içerikten ve bu içeriğin yarattığı etkilerden kendisini sorumlu tutar. Üretilen içerikte herhangi bir hata bulunduğunda veya olumsuz etki oluştuğunda, bu durumun telafisi için gerekli tüm adımların atılmasını sağlar. İçerik üretim ve yayın sürecinde, içerikle ilişkili öznelerin, izleyicilerin, okuyucuların hassasiyet, talep, endişe ve şikayetlerini dinler ve göz önüne alır. Ancak bu geri bildirimler etik ilkelere aykırı ise MGD’ nin ilgili içerikte değişiklik yapmama hakkı saklıdır.
Medyada Temel Hak İhlallerinin Önlenmesi: Tüm içerik, haber ve araştırmalarında insan haklarına, eşit temsiliyete, kapsayıcılık ve katılımcılığa önem verilir. Ayrımcılık ve ayrımcı söylem, dışlama, nefret söylemi ve önyargılı ifade kullanımı kesinlikle reddedilir. Yayınlanan içerik, haberin doğası gereği rahatsız edici olabilir. Ancak, üretilen içerik ve haberlerde hiçbir şekilde kişisel verilere, izinsiz veya teşhir edici görsellere, türcü, cinsiyetçi fotoğraflara, görsellere ve imgelere yer verilmez ve başkalarının hayatları üzerindeki etkisi ve insan hakları göz önünde bulundurulur.
Erişilebilirlik: MGD' nin ürettiği içerikler, herkesin erişimine açık ve anlaşılırdır. Herkese eşit erişimin kolaylaştırılması için ilgili araçları sunar ve kullanır.